×

Naslovnica

Obavijesti 2020./21.

O školi

Nastava

Upisi u školu

Kontakt

Linkovi

Sjećanje na žrtvu Vukovara 12. godinu zaredom
16. studeni 2018.

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci i ove je godine obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Središnje događanje bilo je paljenje svijeća na Mostu hrvatskih branitelja na Delti, gdje su se u četvrtak 15. studenoga navečer spojile dvije kolone sa stotinama ljudi: jedna je krenula od murala u Vukovarskoj ulici, a druga sa Sušaka, iz Gimnazije. Nakon minute šutnje za sve branitelje poginule u obrani Vukovara, pripadnici Kluba navijača "Armada" zapalili su 27 baklji za 27 godina od toga događaja, a molitvu je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije Nikola Imbrišak. Dan sjećanja na Vukovar u Rijeci već dvanaestu godinu zaredom organizirali su, uz Gimnaziju i "Armadu", Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

Prije mimohoda u svečanoj dvorani naše škole prikazan je dokumentarni film "Štafeta smrti", prema scenariju i u režiji televizijske urednice Nade Prkačin. Nevjerojatna je to priča o jedanaestorici HOS-ovaca i gardista koji su svojim tijelima osigurali minsko polje, kako bi omogućili hrvatskim civilima iz okupiranih Bogdanovaca da dođu do slobodnog teritorija. Njihova su imena Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan.

Upravo je Ivica Jurčan, ratni vojni invalid i bojnik HV-a, dragovoljac HOS-a, bio gost ovogodišnjega "Vukovara u Rijeci". Ispričao je svoja sjećanja na strahotu u kojoj je ostao bez obje noge i teško ozlijeđen u minskom polju ležao od 10. do 22. studenog 1991., kada su ga zarobili pripadnici jugo-vojske. Film i svjedočanstvo jednoga od heroja Vukovara dirnuli su učenike i sve goste koji su ispunili dvoranu. Na projekciji dokumentarca bili su predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, braniteljskih udruga te 128. i 111. brigade HV-a.