×

Naslovnica

O školi

Nastava

Upisi u školu

Kontakt

Linkovi

Dan škole
28. studeni 2019..

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci proslavila je u subotu, 23. studenoga, svoj 392. rođendan. Prostore škole je vizualno osmislio i uredio profesor Theodor de Canziani, na svoj prepoznatljiv, vrlo kreativan način, zajedno sa svojim učenicima, polaznicima fakultativne nastave. Zajedničkim snagama, umjetnički su prikazali svoju viziju suvremene školske stvarnosti. Učenici su podrobnije upoznati i s arhitektom Igorom Emilijem, slikarom Giovannijem Simonettijem te Belizarom Bahorićem, poznatim riječkim kiparom - bivšim sušačkim gimnazijalcima.

Na nastavi hrvatskoga jezika progovorilo se o znamenitim autorima, kao što su Vladimir Nazor, Janko Polić Kamov te braća Mažuranić. Zajedno s učenicima, profesorice su prošetale povijesnim, starim školskim hodnicima te su oni samim time upoznali sušačku ljepoticu na jedan drugačiji način.

Nastava latinskog jezika za Dan škole odvijala se i ove godine u Rimu i Pompejima. Velika grupa učenika drugih razreda je obišla ključna antička mjesta (Panteon, Koloseum, Forum Romanum…), istaknute sakralne građevine (bazilike sv.Petra, sv.Pavla izvan zidina i sv.Ivana Lateranskog), neizbježne rimske trgove (Navona, fontana di Trevi i Španjolske stube) i Pompeje kao vjerni prikaz svakodnevice antičkoga Rima.

Učenici su na samom izvoru latinskog jezika doživjeli i jezik i civilizaciju koji su obilježili povijest zapadnog civilizacijskog kruga. Najbolji promotori naše škole su upravo naši učenici koji svojim ponašanjem, zainteresiranošću i pažnjom svugdje predstavljaju.

Ovakvim radom, ostvarena je korelacija umjetničkog, društveno-humanističkoga te jezično-komunikacijskoga područja, a Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci već 392 godine radosno svakoga jutra poziva mlade gimnazijalce u potragu za novim spoznajama, povezujući slavnu prošlost i sadašnjost.