×

Naslovnica

O školi

Nastava

Upisi u školu

Kontakt

Linkovi

Dan škole – 391. rođendan
28. studeni 2018.

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci proslavila je u petak 23. studenoga 391. rođendan. Učenici i nastavnici odradili su jedan potpuno drugačiji školski dan: učilo se i radilo, ali uz igru i zabavu, sve s temama vezanima za srednji vijek. Obilježavanje Dana škole dio je cjelogodišnjega gimnazijskog projekta „Igrom iz srednjovjekovlja u 22. stoljeće“ i ostvarena je korelacija društveno-humanističkoga, prirodoslovnoga, tehničkoga, matematičkoga, jezično-komunikacijskoga, informatičko-tehnologijskoga te tjelesnoga i zdravstvenog područja.

Svaki je razred imao svoju temu rada: jedni su se bavili kemijom, drugi matematikom, treći medicinom u srednjemu vijeku, proučavala se srednjovjekovna književnost, povijesni događaji, pisalo se na glagoljici i drugim pismima, plesali su se srednjovjekovni plesovi, igrao šah, vježbalo streličarstvo… Gimnazijsku palaču ispunio je zvuk srednjovjekovne glazbe, zgradom su prolazili vitezovi, podrum je pretvoren u skriptorij, a u predvorju se nalazila kušaonica s čajem, medom, jabukama, pekmezom i domaćim kruhom. Organiziran je i buvljak na kojem se prodavala rabljena odjeća.

Za to vrijeme u cijeloj se školi odvijala potraga za skrivenim blagom pod vodstvom nastavnice Hrvatskog jezika Marijane Trinajstić, u kojoj su sudjelovale ekipe iz sva 24 razreda. Zadatak je svake ekipe bio, prateći mapu, doći do točaka označenih bijelim znakom X (srednjovjekovni simbol za kugu) i točno odgovoriti na pitanja iz različitih područja. Na zadnjoj točki učenici su došli do proročice, koja im je davala poruku o knjizi koju su trebali pronaći – romanu „Tajnopis“ našega nastavnika Hrvatskog jezika Petra Miletića. Cijelo vrijeme igrače su pratili nastavnici, pazeći da slijede pravila. Najuspješniji i najbrži u ovoj igri bili su učenici 3.D razreda i tako osvojili jedan nenastavni dan, koji mogu organizirati po vlastitoj želji.

Održana je i kratka svečanost na kojoj su se okupljenim učenicima, djelatnicima i gostima obratili predsjednik Školskoga odbora Jakša Mlačić i zamjenica ravnateljice Jasna Buketa. “Iako Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci stoji na pretpostavkama prošlosti – na temelju starom 391 godinu, danas raste prema školi demokratskog društva – u centru rada današnjice stoji učenik. Najvažnije je mjerilo uspješnosti visok stupanj zadovoljstva učenika. Težit ćemo tome i dalje“, rekla je Buketa. Dan škole čestitala je i ravnateljica Đudita Franko, koja zbog bolesti nije mogla biti na njegovu obilježavanju.

Gimnazijski pjevački zbor uz klavirsku pratnju profesora Branka Ivoševića izveo je nekoliko srednjovjekovnih skladbi, a svečanost je moderirala profesorica Gordana Bogdanović. Potom su se svi počastili izvrsnim domaćim kolačima, od kojih većina potječe iz srednjega vijeka: bilo je medenjaka, paprenjaka, pite i štrudle od jabuka, sira i drenjula, orehnjače, makovnjače, kandiranih badema, ušećerenih oraha… Sve je to priredila Jasmina Katić, majka naše učenice Adriane Katić. Ostatak srednjovjekovnih delicija preselio se s gimnazijskoga svečanog stola na stol riječkoga Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“.

Barem na jedan dan u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji povezali smo bogatu srednjovjekovnu tradiciju i sve što imamo u novome dobu: simbolično su u školskim prostorima postavljene projekcije srednjovjekovne glazbe i običaja pomoću tehnologije 21., možda i 22. stoljeća. I sve to u suradnji, zajedništvu i na radost onih zbog kojih smo ovdje.

Tablica prikazuje kojim smo se sve temama bavili, a kako nam je bilo provjerite u bogatoj fotogaleriji na školskoj stranici na Facebooku!

Razred Voditelj Aktivnost/tema
1.A M. Miletić Ivana Orleanska
1.B, 1.C. 1.D, 1.F Doričić, Vitezić, Tiškivski Streličarstvo, pikado, povijesni ples, šah
1.E De Canziani, Koprivnikar Srednjovjekovna pisarnica
2.A Bogdanović, Škaron Valenta Srednjovjekovno pismo i brojevi
2.B Vitković, Šlosar, Kršul Glagoljica na tlu Hrvatske
2.C, 3.E Božić, Katalinić Matematika i društvo u srednjem vijeku
2.D S. Mlačić, Lipovac Trubaduri i minezingeri
2.E Linić, Kirinčić, Matejčić Chaucer, Canterbury Tales, izrada slikovnice
2.F Toić, Topalović, Jurković Kemija u srednjem vijeku
3.A Datković Srednji vijek u fizici
3.B J. Mlačić, Klarić Mauna 1492.
3.C Grba Astronomija
3.D Tonković Brkljača, Ljubišić Decameron, Boccaccio
3.F Pavletić, Blažević Fibonacci
4.A Petković Putevima Frankopana
4.B Ivošević Gregorijanska glazba
4.C Panizza Tomljanović Pjesan o Rolandu
4.D Kučan, Marković Hasanović Kostimirano čitanje
4.E Padavić Pjesan o Cidu
4.F Blažić Grubelić, Bašić Palković Srednjovjekovna medicina i veza s matematikom