×

Naslovnica

O školi

Nastava

Upisi u školu

Kontakt

Linkovi

Projekt "Gaia" - učenici istražuju klimatske promjene
15. listopad 2018.

Naša gimnazija planira se uključiti u Erasmus + K201 projekt „Gaia“, čiji je cilj razvijati među djecom i mladima svijest o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama. Tim smo povodom ugostili autora projekta – gospodina Miguela Losadu Campu, koji je u četvrtak i petak 11. i 12. listopada našim nastavnicima predstavio detalje.

Riječ je o trogodišnjem istraživačkom projektu, u kojem bi Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci sudjelovala kao partner školama u Rianxou, u španjolskoj pokrajini Galiciji, te irskom gradu Galwayu. Svaka bi škola na svojem području proučavala utjecaj klimatskih promjena na okoliš, u suradnji s ekološkim udrugama i lokalnom vlasti. Svaki od triju gradova bio bi svake godine tijekom kojih se projekt provodi domaćin učenicima i nastavnicima iz preostalih dvaju gradova. Našim bi se učenicima i nastavnicima tako tri godine zaredom pružala prilika za tjedan dana boravka u Španjolskoj i Irskoj, suradnju sa španjolskim i irskim srednjoškolcima, ali i mogućnost za nabavku vrijedne opreme za rad. Od svih se triju partnerskih škola očekuje da, na kraju trogodišnjeg projekta, na temelju rezultata istraživanja, za svoju lokalnu zajednicu osmisle i tiskaju priručnik o klimatskim promjenama te pripreme videopriloga o toj temi za emitiranje u nacionalnim televizijskim programima. Nositelj prijave projekta bit će Galway Community College.

"Oduševljen sam školskom zgradom i njezinom lokacijom. Zaista impresivno! Svi su ovdje dragi i spremni na suradnju, tako da znam da ćemo zajedno odraditi odličan projekt i dobro se zabaviti", rekao je Losada Campa. Na sastanku je bio i predstavnik projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Nenad Antolović te izrazio podršku našoj školi za sudjelovanje u projektu „Gaia“ Zanimljivo je spomenuti i da će irski grad Galway također biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pa je ovaj projekt još jedna odlična prilika za suradnju i povezivanje.