SEECEL

 


ŠTO JE O SEECEL?

SEECEL u PSHG

Kako želimo naše učenike potaknuti da, osim usvajanja širokog znanja i ljubavi prema učenju, ostvare i što veći opseg vlastite samostalnosti tj. svoju buduću struku i ideje u što većoj mjeri realiziraju sami, kroz vlastitih poduzetnički pothvat, odlučili smo se na uključivanje u program SEECEL-a – South East European Centre for Entrepreneurial Learning tj. Centra Jugoistočne Europe za Učenje o Poduzetništvu.
Program SEECEL-a u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci provodi se od školske godine 2014./2015. U provedbi sudjeluje ukupno sedam profesora, uključujući i ravnateljicu te koordinator. Profesori i predmeti kroz koje sudjeluju u provedbi su: Milvana Pavletić, prof. za informatiku, Andreja Dodig Blašković, prof., Irena Šlosar, prof. i Đudita Franko, prof. za fakultativnu nastavu iz poslovnih komunikacija, Ivanka Bujan Slamić, prof. za fakultativnu nastavu iz matematike, Ljubica Božić, prof. za politiku i gospodarstvo te Dina Linić Učur, prof. za engleski jezik. Koordinator provedbe programa je stručni suradnik – psiholog Goran Gračanin, prof.
Osim obrađivanja teme poduzetništva kroz navedene predmete, održavaju se i brojna tematska predavanja i u sklopu obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva te kao dodatne, izvannastavne aktivnosti.

GLOBALNI TJEDAN PODUZETNIŠTVA
Tijekom prvog polugodišta šk. god. 2014./2015. tj. između  17. i 23. studenog, po prvi put je u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci obilježen i Globalni tjedan poduzetništva - GAW. Više o samom GAW – u možete saznati ovdje: http://hr.gew.co/content/o-gew-u.

Tom prilikom smo imali čast ugostiti predavače s Visoke poslovne škole PAR - Rijeka, kao i sami održati predavanja vezana uz temu poduzetništva.

17.11.2014. Dekanica Visoke poslovne škole PAR dr.sc. Gordana Nikolić održala je predavanje na temu „Kako stvoriti i razviti poslovnu ideju“

Dario Zorić, mag.oecc., voditelj logistike studija i studentskog inkubatora Visoke poslovne škole PAR održao je 18.11.2014. predavanje na temu „Kako vrednovati poslovnu ideju“

Profesorice Barbara Turin, prof. latinskog i školska knjižničarka Irena Šlosar, prof., 19.11.2014. su održale radionicu i predavanje na temu  „Antičko i suvremeno govorništvo“

20.11.2014. dr.sc. Biserka Karanović, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Visoke poslovne škole PAR održala je predavanje na temu „Stvaranje financijskog poslovnog plana na primjeru planiranja kućnog budžeta“.

28.11.2014.  u sklopu predmeta Politika i gospodarstvo dr.sc. Ivo Rendić – Miočević, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zadru održao je predavanje na temu „“Sjena prvog svjetskog rata nad Hrvatskom” s ciljem osvješćivanja važnosti vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava dok su Filip  Petrović i Lorena Štimac, bivši učenici Gimnazije održali predavanje pod naslovom  „Odjeci Prvog svjetskog rata u školstvu i Kraljevskoj realnoj gimnaziji na Sušaku“ kroz što su informirali učenika kako istraživati povijesne događaje.

22. siječnja 2015. u svečanoj dvorani Dr. Izidora Kršnjavog održano je predavanje na temu Matematika u poslovanju – porezi i njihov utjecaj na poduzetništvo. Predavanje je održao Igor Lulić, znanstveni novak na odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci i bivši učenik naše Gimnazije.  Kroz ovo predavanje učenici su imali priliku upoznati način obračunavanja poreza kao i njihovu ulogu i utjecaj na poslovanje, ali i dobrobiti koje poduzetnici mogu imati od poreza (poticaji, povrati i sl.) te na koji način poznavanje matematike može utjecati na poboljšanje poslovanja

 

Više u ovoj kategoriji: « Globalni tjedan poduzetništva
Monday the 20th. Custom text here