×

Naslovnica

O školi

Nastava

Upisi u školu

Erasmus+

e-Potvrda o statusu učenika

Kontakt

Linkovi

Svečana misa povodom početka školske godine
28. rujna 2023.

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, 25. rujna, u crkvi Uznesenja BDM učenici naše škole su u zajedništvu s učenicima ostalih srednjih škola prisustvovali svečanom misnom slavlju sa zazivom Duha Svetoga, povodom početka nove školske godine.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. On je, osvrnuvši se na biblijska čitanja naglasio: "Mi se kroz školu ne pripremamo za sebe, nego se pripremamo i za druge“ i to je učenicima pojasnio izdvojivši tri bitne poruke biblijskih čitanja.

U prvoj poruci je istaknuo da nas Bog želi uključiti u svoju povijest, želi našu osobnu povijest učiniti dijelom svoje povijesti – povijesti spasenja. Pozvani smo da svoje darove stavimo u službu drugih, da budemo otvoreni Bogu i njegovoj milosti, imamo poštovanja jedni za druge i za svakoga od nas i da budemo hrabri ići protiv struje.

U drugoj se poruci poruci nadovezao na Isusovu poruku učenicima: "Vi ste svjetlost svijeta" i naglasio: Mi se kroz školu ne pripremamo za sebe, nego se pripremamo za druge. Ovo je poziv i na to da ne budemo egoistično navezani samo na sebe, a to znači zakopati one darove, talente, onaj poseban poziv kojega Bog ima za svakoga – poziv na ugrađivanje u njegovu povijest i pretvaranje vlastite povijesti u povijest spasenja“.

U trećoj je poruci naglasak stavio na poziv na međusobno slušanje kako bi čuli Boga i mogli živjeti ono na što ih On poziva. Jednim je dijelom to bio poziv profesorima da a osluškuju i prepoznaju potrebe i traženja njihovih učenika kako bi im mogli prenijeti razumljivu poruku a s druge strane poziv učenicima da svojim životom odgovore na pouke koje su im prenijeli njihovi profesori i tako budu svjetlost ovome svijetu.

Na kraju je misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Ivan Seletković te pozvao sve okupljene na zajedničko druženje uz prigodni agape u prostorijama župne kuće.